MOJ PRVI TEKST

23.05.2018.

Moj prvi tekst je objavljen 1976. godine u časopisu svih splitskih srednjih škola ‘’Srednjoškolac’’.







Ja sam, dakle, imao 17 godina i pohađao sam treći razred Pomorske škole. Urednik tog časopisa bila je naša pedagica Hicela Ivon i zahvaljujući njoj taj je tekst ugledao svjetlost dana. Ta je Hicela Ivon kasnije postala profesorica na Filozofskom fakultetu u Splitu i za svoj pedagoški rad je dobila nagradu za životno djelo “Ivan Filipović” za 2012. godinu. Od tada je, dakle, prošlo punih 42 godine i ja već toliko vremena, a možda i više, drugujem sa manje ili više uspjeha sa Nikolikom Teslom.

Taj me odnos ljubavi i poštovanja prema našem znanstveniku pratio čitav život pa onda nije čudno, da je i nastala moja “Kozmologija zlatnoga prstena” koja se u svojim centralnim tezama naslanja na Teslina domišljanja iz područja elektrotehnike. Možda je malo čudno, da je nastala teorija koja je po svom fundamentalnom karakteru filozofska pa prema tome pripada području filozofije prirode, a manje tehnička budući se kod nas stučno bave Teslom iskučivo elektrotehnički specijalisti, dok filozofi nisu pronalazili ništa posebno filozofski važnog, osim Teslinoga života, jer je taj njegov život dosta filozofski jako osebujan. Međutim, postoji u njegovom tehničkom djelu jako puno momenata koji imaju filozofsku važnost pogotovo ukoliko imamo na umu domišljanja starih grčkih predsokratičkih filozofa i ja sam pokušao u svojoj “Kozmologiji” uputiti na te neobično važne sveze Teslinog nauka sa naukom starih filozofa pored toga, da kod njega ima vizija sutrašnjice koje svakako pobuđuju filozofsku maštu.






Prema tome, ne može se reći kako je njegov cjelokupni opus nešto što je filozofski irelevantno. Sasvim suprotno može se reći, da je u njegovom djelu toliko filozofije da nadmašuje najbolje filozofske duhove Europe. Dakle, on je pored elektrotehnike i filozofski stručnjak samo što se njegove filozofske teze ne vide uvijek sasvim jasno kao što uglavnom kod Tesle ne postoje zapisi koji bi direktno upućivali na neki filozofski sadržaj. Sa druge pak strane mi smo pokušali u “Kozmologiji zlatnoga prstena” upravo ukazati na filozofski značaj Tesle i koliko je on presudan za oblikovanje jedne jako važne filozofije prirode koju vezujemo za magnetizam i elektrike. Tako je nastala jedna teorija koja je direktni produžetak osnovnih Teslinih razmišljanja, samo što je cijela teorija zamišljena filozofski pa utoliko referira teme filozofije prirode.

Teslin život, kojeg smo nazvali osebujnim, je upravo takav zato što je usamljenički, pustinjački sasvim suprotno mišljenjima, da je on bio unekoliko javna osoba sa političkim ingerencijama. Daleko od toga i taj je život uvijek bio vezan za njegovu domovinu. On je doista jedan naš veliki domoljub, a ponekad se čini da je i bio natjeran na domoljublje zbog jednog okruženja koje mu nije uvijek bilo naklonjeno.

Zato on uvijek piše da je porijeklom iz Like i svi njegovi patenti počinju tom rečenicom, da je rodom iz Like kao što je možda Liku pronašao i u Koloradu gdje su uticaji prirodnih sila i prirodni fenomeni istaknutiji, nego u drugim dijelovima Amerike. Tu je mogao sa velikim literarnim talentom pisati o ljepotama Kolorada kao što je svagda u svojoj mašti imao ljepotu svoje rodne Like, ali i sa mnogima od nas hrvatskim migrantima je sličan slučaj, da stalno tražimo domovinu i zavičaj u elementima novih sredina u kojima smo ipak samo došljaci, jer tko je naučio lutati, taj luta cijeli svoj život iščašen iz svog prirodnog ambijenta, uvijek nezadovoljan, uvijek nesretan, uvijek stranac, uvijek neshvaćen, dok se konačno ne smiri u apsolutu ostavljajući iza sebe samo nejasne tragove svoje ovozemaljske prisutnosti, jer to je točno da je život samo kratkotrajna postaja na putu prema apsolutu.


https://digitalne-knjige.com/?p=1353

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.